Egyszer volt, hol nem volt – tanmese

Milyen termést szeretnél?

Egyszer volt hol  nem volt még az Óperenciás tengeren is túl élt  két jóbarát, András és Péter. A falu szélén laktak, egy nagy domb tetején, ahol mindkettőjüknek nagy kertje volt. Nagyon jó volt a kertjük földje, minden mag megtermett benne és bőséges termést hozott.
Ez nagyon jó dolog volt, de ugyanakkor volt egy óriási hátránya is! A föld nem tett különbséget jó és rossz mag között. Ugyanolyan szépen nőtt benne a búza és a kukorica mint a konkoly és a gyom.
Pétert úgy nevelték a szülei, hogy ha majd saját háza és kertje lesz, mindig figyeljen arra, milyen magok kerülnek a földbe és ha látja, hogy rossz magokat fúj oda a szél, vagy már elkezd növekedni a gaz, akkor tépje ki, ne engedje növekedni azokat!
Arra, is megtanították a szülei, hogy minden nap menjen ki a kertjébe, öntözze a magokat és tegyen ki madárijesztőt, ami elzavarja a madarakat, amik felakarják szedegetni a magokat amiket vetett!
Sokszor volt, hogy közel a kerítéseikhez ment el egy szekér ami tele volt gyommal és ezek a gyomok szórták magukból a magvakat, amit a szél egyenesen a kertjükbe fújt be. Péter sokszor figyelmeztette Andrást, hogy figyeljen oda a kertjére és ne engedje felnőni a gazt, pláne nem a szúrós, mérgező termésű bokrokat. De András nem törődött a figyelmeztetéssel. Eleinte még örült is neki, hogy kizöldült a kertje és nem kellett füvesítenie, fákat bokrokat ültetni.

A szekeres ember

Sőt össze is barátkozott a szekeres emberrel, aki egyre többször ment az ő kertje felé és amíg bent iszogattak, a szél szerte fújta a gazt a kertben és hamarosan már alig lehetett bemenni az udvarba hozzá.
Péter amíg tudott átment Andráshoz és próbálta meggyőzni, hogy cselekedjen amíg nem késő, de András mindig lerázta vagy durván vagy jóindulatúan, de nem hallgatott rá. Legtöbbször kigúnyolta s úgy hívta Pétert, hogy precízke, kapálórobot, akinek hiányzik egy kereke, azért nem tud nyugodtan heverészni a kertben és állandóan csak hajlong, hogy felszedje a rossz magokat, kitépje a kis gyomokat!
Eljött a nyár és Péter kertjében hatalmas gyümölcsök kezdtek érni a fán, gyönyörű nagy dinnyék gömbölyödtek a földön és a paradicsom paprika palánták is bőséges termést hoztak!
András veteményét viszont felszedegették az égi madarak, vagy úgy benőtte a gaz, hogy nem tudtak megerősödni, termést hozni, ehelyett elfonnyadtak és elszáradtak.
Míg Péter esténként kiült a kertbe a gyönyörű pázsitra és onnan tekintett szét a vidéken, addig András egyre kevesebbet látott a táj szépségéből, olyan nagyra nőttek a bokrok és a gaz.
Irigy is volt András Péterre és sokszor panaszkodott a szekeres embernek, hogy ez a Péter milyen szerencsés, hogy neki a jobb föld jutott és a madárijesztője biztos őfelé hajtja a madarakat.

A Hapyy End

De hogy a mesémnek ne legyen szomorú vége, hozzunk be egy kis Happy End-et! Mivel András alig tudott kimozdulni a házából, ezért egyre többet bújta az internetet, addig amíg egy honlapon nagy betűkkel ezt a feliratot találta, ami nagyon mellbe vágta: Ahol ma tartasz az a tegnapi döntéseid következménye. Ott vagy ma ahol tegnap lenni akartál!
Bármennyire is tiltakozott a büszkesége, András beismerte, hogy ez az igazság. Áthívta magához Pétert, bocsánatot kért és megkérte segítsen neki és mondja el mit kell tennie, hogy az ő kertje is olyan szép legyen mint az övé.

Az első amit el kellett fogadnia, hogy ettől a döntésétől még nem változnak meg azonnal a dolgok, az állapotok! Először ki kell gyomlálnia az egekig érő gazt, kivágni az elterebélyesedett nadragulya bokrokat, sőt gyökerestül kitépni! Csak ha már újra üres a föld, akkor lehet újra vetni, jó magokat és megvárni amíg azok kinőnek. Természetesen a gyom újra és újra felakarja ütni a fejét, ezért naponta ki kell tépni az új hajtásokat. A jó magokat pedig védeni kell a madaraktól, öntözni kell s ha már nő a növény akkor ápolni.

A második pedig az, hogy tudatosítani kell magában az élet törvényeit! Vetés nélkül nincs aratás.Ki mint vet úgy arat! A föld nem tesz különbséget, amit belevetsz az fog megteremni!
Ha jó magot vetsz jó termést aratsz, ha nadragulya és gaz magok kerülnek bele akkor az fog felnőni benne!
Nincsenek végleges megoldások! Ahogy zuhanyozni is minden nap kell, ha tiszták akarunk maradni, a kertünkről gondoskodni is minden nap kell, mert a rossz magok mindig is lesznek és a gaz mindig ki akar nőni ! Amit szeretnénk látni a kertünkben azt kell ültetni és kivárni az eredményt!

A Tanulság:

Csak ott és akkor tudunk aratni ahol vetettünk! Aki nem vet az nem is fog aratni! Ingyen sajt csak az egérfogóban van! Az életben semmilyen eredmény, siker, nem hullik az ember ölébe!
Az élet olyan mint egy malacpersely, csak amit beleraktál azt veheted ki belőle! Ezért ha valamit kapni szeretnél, akkor kezd el azt te vetni! Ha azt akarod hogy szeressenek, kezdj el szeretni, azt akarod, hogy mosolygós emberek vegyenek körül, kezdj el mosolyogni.
Az elménk, a gondolataink helye a mi kertünk, szántóföldünk.

Minden gondolat akár rossz, akár jó, felnövekszik és hatással lesz az életünkre! Nincs olyan gondolat ami semleges, ami valamilyen irányba nem befolyásolná az életünket!
A rossz gondolatok, negatív gondolatok olyanok mint a gaz. Gyorsan eluralkodnak az elménken és vonzzák magukkal a többi negatív gondolatot, érzést! A rosszra mindig fogékonyabb az elménk, a rosszra nem kell tanítani, az valahogy ösztönösen jön! Haragudni, bosszút állni, visszabeszélni, csúfolódni, pesszimistának, cinikusnak lenni nem kell erőfeszítés! A megbocsájtáshoz, a hithez, a pozitív hozzáálláshoz és kitartáshoz, a szeretethez viszont mindig erőfeszítés kell!
Mindig a gyümölcseiről ismered meg a fát! Jó fa nem terem rossz gyümölcsöt és fordítva a rossz fa sose fog jó gyümölcsöt teremni! A beszéded, a reakcióid, a magatartásod elárulja mi van benned és ha ezt észreveszed az jó jel, ha teszel is a javulásért az még jobb!
Döntsd el milyen életet szeretnél és ahhoz keresd meg a megfelelő magokat!
Ha egészséges gazdag sikeres boldog életet szeretnél, akkor ki kell gyomlálni és távol kell tartani a negatív gondolatokat, a félelmet, a haragot, irigységet, a rossz híreket, a pesszimista cinikus embereket kerülni kell és a legfőbb gyommagszórót a televíziót ki kell iktatni az életünkből!
És ahogy mondtam, ha zuhanyozni, fogat mosni minden nap kell, ha tiszták akarunk lenni, úgy még inkább minden nap fel kell töltenünk magunkat pozitív gondolatokkal, jó gondolatokkal, hogy a rossznak már ne legyen helye! Ahhoz pedig, hogy jókat álmodjál, lefekvés előtt jó dolgokra gondoljál és légy hálás mindenért ami aznap történt veled!Jó kertészkedést és jó álmokat!

Vess az egészségedbe és ápold a kerted ami a tested, hogy egészséges maradj!