A női egészség érdekében

A legfontosabb vitaminok

A vitaminok olyan természetes vegyületek, melyek szükségesek a szervezet bizonyos funkcióinak megfelelő működéséhez. Minden egyes vitaminnak más és más szerepe van az egészség megőrzésében.

A-vitamin
Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A nőknek szükségük van A-vitaminra annak érdekében, hogy erősítsék csontjaikat, fogaikat, lágy szöveteiket, bőrüket és nyálkahártyáikat. Az A-vitamin megfelelő szintje emellett csökkenti a krónikus megbetegedések előfordulását, javítja a látást, lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert.
A-vitaminban gazdag ételek: sárgarépa, sárgadinnye, tök, sárgabarack, paradicsom, görögdinnye, brokkoli, kelkáposzta, papaya, őszibarack, piros paprika, spenót, tojás, máj, tej.

B2-vitamin
A riboflavinként ismert B2-vitamin elengedhetetlen a megfelelő egészséghez, a normális növekedéshez és anyagcseréhez. A B2-vitamin energiával látja el szervezetünket, erősíti az immunrendszert, mialatt csökkenti a szorongást, a fáradtságot és a stresszt.
A B2-vitamin hiánya negatív hatással van az anyagcserére, az immunrendszerre és az alábbi tüneteket okozhatja: halvány nyelv, torokfájás, szájüregi fekélyek, ajak repedés, száraz haj, ráncok és viszkető bőr.
B2-vitaminban gazdag ételek: húsok, sajtok, tej, joghurt, leveles zöldségek, tojás, gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonák, szójabab, mandula, dió és gomba.

B6-vitamin
A B6-vitamin vagy más néven piridoxin, elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ez a rendkívül fontos vitamin fontos szerepet játszik a szervezet hormontermelésében, csökkenti a depressziót, a szívbetegségek rizikóját, valamint az emlékezet kiesést.
Emellett fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A B6-vitamin hiánya a szervezetben vérszegénységhez vezethet.
B6-vitamin tartalmú ételek: gabonafélék, avokádó, banán, hús, babfélék, hal, zabpehely, dió, magok, szárított gyümölcsök.

B7-vitamin
A B7-vitamin vagy más néven biotin szükséges a sejtek növekedéséhez és a zsírsavak szintéziséhez. Emellett segíti a verejtékmirigyek, a haj és a bőr egészséges működését, a haj növekedését és a töredezett körmök megelőzését. Fontos szerepe van a koleszterinszint normális szintjének fenntartásában és a csontok növekedésében.
A B7-vitamin hiánya meglehetősen ritka, de ha előfordul, akkor letargiát, anémiát, depressziót és szívbetegséget is okozhat.
B7-vitamint tartalmazó ételek: hal, édesburgonya, mandula, sárgarépa, banán, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, babfélék, barna rizs, paprika, tojás sárgája, szójabab, zabpehely, tej, sajt, joghurt, dió.

B9-vitamin
A B9-vitamin vagy más néven folsav, rendkívül fontos a szívbetegségek és a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, a depresszió, a rák és a memória zavarok megelőzésében.
Javítja az agy működését és a magzat fejlődését terhesség során.
Terhes nőknél a B9-vitamin hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál.
B9-vitaminban gazdag ételek: sötét leveles zöldségek, narancslé, dinnye, eper, babfélék, tojás, stb.

B12-vitamin
A B12-vitamin elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő működéséhez, a normális sejtosztódáshoz és a fehérje szintézishez. Emellett a B12-vitamin segít megelőzni a szívbetegségeket, a memóriazavart és a vérszegénységet.
A B12-vitamin segít a depresszió kezelésében, az idegek és az agyfunkciók normális működésének fenntartásában.
B12-vitaminban gazdag ételek: sajt, tojás, hal, hús, tej, joghurt, gabonapelyhek.

C-vitamin
A C-vitamint legtöbben úgy ismerik, mint természetes immunrendszer erősítőt, de emellett segíti a sebek gyógyulását, a szövetek regenerációját és bizonyos rákos megbetegedések előfordulási gyakoriságát is csökkenti. A vörös vértestek képződésében is kulcsszerepet játszik.
A legjobb C-vitamin források: brokkoli, grapefruit, kivi, narancs, paprika, paradicsom, eper, burgonya.

D-vitamin
A D-vitamin egy zsíroldékony vitamin, mely segíti a kalcium felszívódását, ami fontos szerepet játszik a csontok megfelelő működésében. A D-vitamin csökkenti a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz és bizonyos rákos betegségek rizikójának csökkentését.
A D-vitamin hiánya gyengíti a csontokat, ami csontritkuláshoz vezethet.
Napi 10-15 perc napozás elegendő ahhoz, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint. Emellett a zsíros halak, a máj, a tej és a tojás tartalmaz számottevő mennyiségben D-vitamint.

E-vitamin
Az E-vitamin erős antioxidánsként harcol az öregedés ellen, gátolja a sejtek pusztulását. Segít megelőzni a szívbetegségeket, a szürkehályogot, és bizonyos rákos betegségek kialakulását.
Emellett az E-vitamin fontos a haj és a bőr szépségének fenntartásához.
E-vitaminban gazdag ételek: mandula, spenót, margarin, kukorica olaj, tőkehalmáj olaj, napraforgó olaj, mogyoróvaj, stb.

K-vitamin
A K-vitamin segíti a csontok megfelelő működését és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen.
A legjobb K-vitamin források: teljes kiőrlésű termékek, zöld leveles zöldségek, szójabab olaj és halolaj.
Forrás: Dr. Tihanyi László

Törekedj arra, hogy mindig megkapja  a szervezeted a legfontosabb vitaminokat –  légy okos, tudatos  egészségmegőrző!
Szeretettel, léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó–lélekfejlesztő
tarot mester-jós, spiritiszta-orákulum
energiagyógyász
angyal- és gyászterapeuta
önismereti és párkapcsolati tanácsadó

Internetes weboldalam nyilvános a világhálón: