A szőlő jótékony hatásai

Táplálkozástani szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk!

Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelemet tartalamaz: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

A szőlő vitaminjai segítik az immunrendszer működését, részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban.
Ásványi anyagai jó hatással vannak az idegrendszer működésére. Rendszeres fogyasztása erősítik a fogakat és a csontrendszert.

Savtartalma étvágyjavító hatású: időseknek, leromlott állapotúaknak, lázas betegeknek különösen ajánlott a frissen préselt szőlőlé fogyasztása.
A gyümölcs és frissen préselt leve segíti az emésztést, valamint támogatja a vesék és a húgyhólyag működését.
Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat.
Fogyasztása előnyös a daganatos betegségek megelőzésében.
A szőlőben lévő szőlőcukor felfrissíti az agyműködést, B-vitamin-tartalma pedig jót tesz az idegrendszer működésének.


Figyelem: A szőlő értékes tulajdonságai miatt javasolt a gyakori fogyasztása, ez alól kivételt a cukorbetegség, epe-, és gyomorsavtúltengés, bélrendszeri betegségek (diverticulosis, Colitis, Cron, stb.) jelenthet. A szőlő magja és kemény héja növelhetik az elakadás veszélyét, ezért gyomorgyűrű műtéten átesetteknek sem javasolt a fogyasztása. Akár minden napra ajánlható egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges, érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt. Étkezés közben vagy utána azonban ne egyetek szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így nem segíti, hanem akadályozza az emésztést.


Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen benne, melyet a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani. A szőlő rendszeres fogyasztása maga a megtisztulás és a felfrissülés – nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm,  szeretettel ajánlom! – fogyasszátok mértékkel, ha szeretitek.
Lélekölelésem:

 

Asajah 

spirituális tanácsadó-life coach
tarot mester-jós
léleklátó médium
spiritiszta-orákulum
energiagyógyász-angyalterapeuta

 

Share Button