A zöldségek királya

A spárga

Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: praktikusan véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. A spárga rendkívül gazdag káliumforrás (10 dkg spárga 210 mg káliumot tartalmaz), nátriumtartalma alacsony, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok. Azok közé a zöldségfélék közé tartozik, amelyet megfelelő előkészítést követően nyersen is bátran fogyaszthatunk. Íme egy különleges recept.

Rakott spárga.
Hozzávalók 3 adaghoz:

-1 csomag zöld spárga. (50 dkg)
-1 csomag fehér spárga. (50 dkg)
-3-4 db paradicsom. (méretétől függően)
-1 db hegyes erős paprika
-6 gerezd fokhagyma
-20 dkg csemege sonka
-10 dkg füstölt kolbász
-6 szelet angol karaj. (bacon)
-20 dkg reszelt sajt (a kedvenced)
-1 ek olívaolaj
-ízlés szerint só és frissen őrölt bors
-petrezselyem zöld és bazsalikom


Elkészítése: A zöld spárgát hajlítsd meg az alsó harmadában, ott fog letörni ahol kell. A letört résznek vágd le a végét, vékonyan hámozd le. (vagy akár el is dobhatod) A fehér spárga végét vágd le, hámozd le a csúcs alatti részétől kezdve.
Vágd – aprítsd föl a paradicsomot – paprikát – fokhagymát és a kolbászt.
Olajozd ki a tepsit, rakj egy réteg sonkát. Rakd rá a spárgát, erre sajtot – paprikát – fokhagymát és a kolbász morzsát.
Takard le sonkával, és még egy réteg… spárga – sajt – paprika és kolbász.
Mehet rá a paradicsom, erre szórd a maradék fokhagymát, helyezd rá a karaj (bacon) tekercseket, szórj rá még egy kevés sajtot. Rakd 190 fokra állított (hideg) sütőbe 40 – 45 percre. Ez attól függ, mennyi idő alatt melegszik fel a sütőd. Alsó és felső sütés.
És végül: Szórd meg petrezselyem zölddel és bazsalikommal. Jó étvágyat hozzá!
Imádom, egyszerűen mennyei, nemcsak guszta, finom is! Szeretettel ajánlom,  készítsd el, ha kedvet kaptál hozzá. Léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó–lélekfejlesztő
tarot mester-jós, spiritiszta-orákulum
energiagyógyász
angyal- és gyászterapeuta
önismereti és párkapcsolati tanácsadó

Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
http://asajah.hu