Csonthéjba zárt egészség

A dió az őszi kedvenc

Többféle B-vitamint tartalmaz, mely védi az izmokat és serkenti a növekedést. Igen gazdag antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, ami kedvezően hat az erekre és a vérkeringésre, valamint hatékony a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.
Jótékony hatással van a memóriára és segít a szívproblémák megelőzésében, támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet. Így talán nem is véletlen, csak érdekes egybeesés, hogy a termés maga is agy formájú, félbevágva pedig egy szív alakot formáz.
Rendkívül magas a fehérjetartalma, ezért azt is tartják, táplálóbb mint a hús, a vegetáriánusok körében is népszerű tápanyagpótló étel. Mivel rostforrásként is szuper, az egészséges emésztés érdekében is célszerű fogyasztani.
A dió kalóriatartalma és zsírtartalma viszonylag nagy, ezért napi egy két marék fogyasztása is bőven elég a kívánt pozitív hatás eléréséhez.
A benne rejlő E-vitamintól a bőr és a haj is egészségesebbé válik, a dióolajat pedig külsőleg is alkalmazzák, a problémás, száraz bőr kezelésében is hasznos.
A dióbél fogyasztása jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartás működését is segíti. Id
egnyugtató hatása is bizonyított,  ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Állítólag csökkenti a hisztériát is, foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma stresszoldó hatású, és  növeli a nemi vágyat.


A rengeteg jótékony tulajdonsága mellett pedig egyszerűen finom nassolnivaló, karakteres, édeskés íze már gyermekkorunk óta kísér minket. Jellemzően édes sütemények kedvelt alapanyaga vagy díszítőeleme, de salátákba is előszeretettel teszik, bizonyos sajtokhoz kifejezetten jól passzol, illetve sós nasi is készíthető belőle.
Nálam őszi kedvenc.  Szeretettel ajánlom, léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó–life coach (lélekfejlesztő)
tarot mester-jós
energiagyógyász – önismereti tanácsadó
angyal- és gyászterapeuta
léleklátó médium – spiritiszta-orákulum

Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
http://asajah.hu