Könnyű tavaszi-nyári menü

A gratin

Ha már unod a szokásos rakott burgonyát, készítsünk gratint. Ez az egytálétel sokkal krémesebb, mint a hagyományos változat, tejszínnel és sajttal kell összesütni a burgonyát, illetve ebben a receptben még spenót is kerül mellé. A krumplit hajszálvékonyra kell szeletelni, így garantáltan puha és omlós lesz majd a spenótos-krumplis egytálétel.

Hozzávalók 6 személyre:
– 1 kg krumpli
– 20 dkg bébispenót
– 3,8 dl tejszín
– 15 dkg sajt – amit szeretsz
– 1 szál rozmaring
– 1 szál kakukkfű
– 2 gerezd fokhagyma

– só, bors ízlés szerint
– vaj


Elkészítése: A burgonyákat pucoljuk meg, majd vágjuk nagyon vékony, 3-4 milliméteres szeletekre, tegyük félre.
Dobjuk egy serpenyőbe a bébispenótot, addig melegítsük, míg össze nem esik, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ha kihűlt, itassuk fel róla a nedvességet, próbáljuk meg picit kinyomkodni belőle.
A tejszínt, a megtört egész fokhagymákat, a rozmaringot és a kakukkfüvet melegítsük össze egy lábasban, ahogy forrni kezd, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk picit hűlni, majd szűrjük le, hogy a fokhagyma és a fűszerek fennakadjanak.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23×30 cm-es jénait vagy tűzálló tálat.
A burgonya egyharmadát fektessük az előkészített tálba, sózzuk-borsozzuk, szórjuk rá a spenót felét, illetve a reszelt sajt harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd a maradék krumplival és sajttal zárjunk.
A spenóttal rétegezett krumplit öntsük nyakon a fűszeres tejszínnel.
Fedjük le a tálat alufóliával, majd toljuk a sütőbe, kb. 45 percig süssük, míg a krumpli puha nem lesz. Szedjük le az alufóliát, majd tegyük vissza kb. 15 percre, hogy a teteje aranybarna legyen.
Jó étvágyat hozzá – friss salátával is fogyaszthatjátok. Szeretettel, léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó–lélekfejlesztő
tarot mester-jós, spiritiszta-orákulum
energiagyógyász
angyal- és gyászterapeuta
önismereti és párkapcsolati tanácsadó

Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
http://asajah.hu