A körtében rengeteg C-és K-vitamin rejlik, de egy ásványi anyagban, a rézben is bővelkedik – ennek köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök, így a rák kialakulása ellen. Mivel gazdag rostokban és alacsony a glikémiás indexe, a körte az egyik legjobb csemege azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek.
A rost csökkenti a koleszterinszintet azzal, hogy megköti az epesavat, és kihajtja a szervezetből. A körtében bór van, ami megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását. a körte az egyik legjobb salaktalanító gyümölcs hírében áll. Kimossa a szervezetből a méreganyagokat, meggyorsítja az emésztést, ezáltal segít a fogyásban is.
Nekem az édes lédús vilmoskörte a kedvencem…. gyakran zöld salátákba is keverem pikáns, aromás, különleges.
Egy tíz perces recept – körte salátával, sajttal és dióval
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 bögre dió,
2 érett körte,
1 zacskó saláta levél (lehetőleg rukkolával, ettől lesz igazán fűszeres a salátád!)
ízlés szerint sajt (ha van akkor parmezán, de camembert is kiváló),
Öntet:
2 evőkanál olíva olaj,
¼ bögre citrom lé,
Ízlés szerint só, bors.
Kezd a dióval. Egy száraz serpenyőben pirítsd meg, míg az illatát kezded érezni. Míg a dió pirul, állítsd össze a salátát, tedd a salátalevelet tányérokra (ha nem előmosott ne felejts el megmosni és jól lecsöpögtetni), szeleteld fel e körtét, szórd meg sajt darabkákkal. Ha kész a dió, oszd el szépen a saláták között. Egy pohárban keverd össze az öntet hozzávalóit, és locsold meg vele. Jó étvágyat hozzá – fennséges! Léleköleléssel:
spirituális tanácsadó-life coach
tarot mester-jós
léleklátó médium
spiritiszta-orákulum
energiagyógyász-angyalterapeuta
Internetes személyes weboldalam:
https://asajah.hu/