Az avokádó őshazája Közép-Amerika. Mexikóban évezredek óta fogyasztják, s régóta afrodiziákumként tisztelik, ami a gyümölcs küllemének köszönhető. Manapság igen nagy népszerűségnek örvend, mivel fogyasztásának számos, jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatása közismert.
Az avokádó nagyon jó E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír.
Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény gyümölcs papírzacskóba téve néhány nap alatt beérik egy banán mellett Fogyaszthatod salátának, de az avokádó krémnek is igen népszerű.
Egy könnyed avokádó saláta recept:
1 db érett avokádó
1 fej lilahagyma
2 db paradicsom (nagyobb)
1.5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 marék bazsalikomlevél – friss
1 csipet só
1 csipet feketebors (őrölt)
Elkészítés: A paradicsomot és lilahagymát felvágjuk „cikkekre” és egy tálba rakjuk őket.
Adunk hozzá sót, frissen őrölt borsot, olivaolajat és balzsamecetet.
Az avokádót meghámozzuk, kettévágjuk, kiszedjük a magját és csíkokra vágjuk, végül hozzáadjuk a paradicsomos keverékhez és óvatosan összeforgatjuk azzal.
Tányérra tesszük a salátát és friss, apró bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Frissen őrölt borssal, a tálban maradt olivaolajos, balzsamecetes öntettel meglocsolva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá – nálam kedvenc!
Szeretettel, léleköleléssel:
Asajah
spirituális tanácsadó–life coach (lélekfejlesztő)
léleklátó médium
tarot mester-jós
spiritiszta-orákulum
energiagyógyász-angyalterapeuta
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu