A cukkini
Sok B6, C- és K-vitamin, valamint folát van benne. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangát és káliumot is tartalmaz.
A cukkiniben található fitonutriensek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak. Nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi.
A cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz
élelmirost- és víztartalma támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Antioxidáns és gyulladásgátló hatása lelassítja az öregedési folyamatot. A testben az évek során gyulladások alakulnak ki, és káros anyagok szabadulnak fel.
A cukkini csökkenti a vércukorszintet. Rengeteg élelmi rost van benne, amely növeli a telítettség érzését, ezáltal csökken a szénhidrátbevitel. Javítja a vérkeringést. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz. lutein- és zeaxantin tartalma miatt erősíti a szemet. Ezek a vegyületek csökkentik az öregedésből eredő szemproblémákat. A benne található B-vitaminok támogatják a szénhidrátok és a fehérjék energiává alakulását.
Fokozza a hangulatot és csökkenti a fáradtságot. Támogatja a fogyókúrát. Kevés kalória, valamint sok víz és rost van benne. Emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és kevesebbet fogunk enni. A cukkini héja sok C-vitamint és polifenolt tartalmaz. Ezek támogatják a mellékvese és a pajzsmirigy egészséges működését. Sőt, még az inzulinszintet is szabályozzák.
Készülhet belőle krémleves, cukkinis tészta, bepanírozhatjuk, megsüthetjük nyárson, grillezhetjük, és akár meg is tölthetjük.
Cukkini felfújt
Hozzávalók:
-25 dkg zsenge cukkini,
-Fél fej vöröshagyma,
-Egy gerezd fokhagyma,
-8-10 dkg főtt, füstölt sonka
-2 tojás,
-20 dkg liszt (tönköly, rizs vegyesen)
-zsír
-fél sütőpor,
-1 csipet oregano,
-só, őrölt bors, petrezselyemzöld
-zsemlemorzsa
Elkészítése: A cukkinit mossuk meg, reszeljük le. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón, a füstölt húst kockázzuk fel, ezeket keverjük a cukkinihez.
Adjuk hozzá a zsírt, a sütőporos lisztet, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az oreganót is, valamint a tojássárgákat és jól keverjük össze, végül óvatosan forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy kisebb méretű tepsit zsírozzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával és öntsük bele a cukkinis keveréket. Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig, szép aranysárgára. Hagyjuk langyosra hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.
Jó étvágyat hozzá! Ha szereted a cukkinit kedvenc lesz ez a recept! Szeretettel, léleköleléssel:
Asajah
spirituális tanácsadó–life coach (lélekfejlesztő)
tarot mester-jós
energiagyógyász – önismereti tanácsadó
angyal- és gyászterapeuta
léleklátó médium – spiritiszta-orákulum
párkapcsolati tanácsadó
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu