Itt a jó idő, és a lassik időszaka.
A joghurt miatt télen nem ajánlatos a lassi fogyasztás mert nagymértékben hűti a szervezetet. Meleg időben viszont tökéletes ital. A lassi krémes, selymes, fűszeres, napindító turmixnak, finom uzsonnának vagy frissítőnek is ideális, Indiában pedig még a csípős fogások mellé is ezt fogyasztják.
Aki már kóstolt életében lassít, tanúsíthatja, hogy az egyik legfinomabb és legizgalmasabb gyümölcsös turmix. A legtöbbször mangóból készítik Indiában, de bármely más gyümölcs is megfelelő erre.
A mangó lassinak alapvetően két fajtája van, az édes és a sós-édes, ez utóbbi nagyon izgalmas, mert bár a gyümölcstől édeskés, de határozott mennyiségű só is van benne, illetve némi fűszer, Indiában leggyakrabban őrölt kardamom. Ezt a változatot fogyasztják vízzel kicsit felhígítva csípős ételek mellé, amiben ugye az indiai konyha elég erős. Ennek oka, hogy a mangó-joghurt páros a szájban és a gyomorban is jótékony az erős ételek semlegesítésére.
Pár pici korty, ha már nagyon lángol a száj, és pillanatok alatt csillapítja a tüzesség érzetét, ugyanígy a gyomornak is jótékony a nagyon erős fűszerek kellemetlen hatásainak tompításában.
Ha a mangó lassit édes turmixként fogyasztanánk, és határozottan nemet mondunk a sóra, akkor is vannak variációs lehetőségek. A joghurtot érdemes hígítani, ezt megtehetjük tejjel vagy egy kis vízzel, ha frissítőnek szánjuk, akkor szódával vagy szénsavas ásványvízzel.
Édesítésre használhatunk porcukrot vagy mézet, esetleg sztíviát vagy más természetes édesítőt. És hát a fűszer: bár a mangó karakteres íze nem feltétlenül kíván még extra ízeket, de szokták egy kis sáfránnyal, rózsavízzel vagy lime-lével megbolondítani, a legklasszikusabb és legfinomabb és „leglegleg” fűszere azonban a kardamom.
Ezt mindenkinek ki kell próbálnia legalább egyszer: tökéletes boldogság, harmonikus és izgalmas egyszerre, nem mellesleg szuperegészséges.
Hozzávalók:
-20 dkg mangópüré
-30 dkg joghurt
-1,5-2 dl víz
-1-2 evőkanál méz (ízlés szerint)
-6 szem kardamom
Elkészítés: A kardamomot kés pengéjével egy vágódeszkán összeroppantjuk, majd a zöld héjból kiszedegetjük az illatos magokat, és mozsárban finomra őröljük.
A mangópürét a joghurttal, a mézzel és a kardamommal turmixgépbe tesszük, krémesre mixeljük, majd ízlés szerint hígítjuk vízzel (esetleg tejjel). Még finomabb, ha fél-egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Szeretettel ajánlom, jó étvágyat hozzá! Léleköleléssel:
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu