A vértisztító Pitypang
A pitypang nyersen fogyasztva, szárítva, vagy teaként is remek vértisztító, javítja az emésztést, izzaszt, hatja a vizet és élénkít is egyben. Maria Treben azonban nem csak így fogyasztotta, hanem szirupot is előszeretettel készített belőle, az alábbiak szerint. A pongyola pitypang virágából tavasszal minden évben szirupot készítek, amely nemcsak egészséges, hanem nagyon ízletes is. A karácsonyi kalácsot is kizárólag pongyola pitypang sziruppal készítem.
Anyám egyszer találkozott egy asszonnyal, aki kötényében pitypang virágot vitt. Arra a kérdésre, hogy mihez kellenek ezek a virágok, elmondta a remek pitypang szirup receptjét, ezennel közreadom, hogy Önök is elkészíthessék:
„Két összmarék pitypangvirágot teszünk 1 liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez 1 kg nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz.
A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.
A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor meg savanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajas kenyérre kenve rendkívül ízletes.”
Ha kedvet kaptál hozzá, készítsd el! Szeretettel, léleköleléssel:
Asajah
spirituális tanácsadó–life coach (lélekfejlesztő)
tarot mester-jós
energiagyógyász
angyal- és gyászterapeuta
léleklátó médium – spiritiszta-orákulum
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu