A természet ajándéka
A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk a salátánknak. De a virágok nem csak nyersen fogyaszthatók, számos recept szól szörpökről, szirupokról, zselékről, lekvárokról, öntetekről.
Ehető virágok:
Allium – Az alliumcsalád minden virága (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) ehető és ízletes!
Angelika – Fajtától függően a virágok világos levendula-kéktől a mély rózsáig terjednek, és édesgyökérszerű ízűek.
Ánizs – Mind a virágok, mind a levelek finom ánizsos vagy édesgyökér ízűek.
Rukkola – A virágok kicsik, és olyan ízűek, mint a levelek. Színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.
Búzavirág – Csak a szirmokat együk, a virág többi része kesernyés.
Bazsalikom – Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) hasonló ízű, mint a levele, csak enyhébb karakterű.
Méhbalzsam – A piros virágok menta ízűek.
Gyermekláncfű – Bővebben a pitypangról itt írtunk.
Borágó – Szép kék virága hasonló ízű, mint az uborka.
Körömvirág – szirmai enyhén csípősek, fűszeresek.
Szegfű – A szirmok édesek, illatosak.
Kamilla – A virágok édes ízűek és gyakran használjuk teaként. A fészekvirágokra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.
Zamatos turbolya – Virágai is finomak.
Krizantém – Csak a szirmokat használjuk. Egy kicsit keserű, eges fajták csípősek.
Koriander – Ez az a növény, amit sokan nem kedvelnek íze, illata miatt, pedig virága is gyógyhatású. Használjuk frissen, főzés nélkül, salátákba!
Citrusfélék – Virágaik édesek és nagyon illatosak.
Kapor – A sárga virágai olyan ízűek, mint a növény levelei. Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!
Margaréta- Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.
Édeskömény _ A sárga édeskömény virágainak íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, és szintén gyógynövény.
Fukszia – Virágaival gyönyörűen díszíthetjük köreteinket.
Hibiszkusz – Karakteresen savanyú íze miatt óvatosan használjuk a főzéshez.
Mályvarózsa – Ízletes, vegetáriánus köretek fontos kelléke.
Impatiens ( nebáncsvirág) -Nincs jellegzetes íze, leginkább díszítéshez használhatjuk.
Jázmin – Teája igazi csemege, de édes ételekhez is jól illeszthető.
Vadárvácska – Imádnivalóan finom, menta íze kiváló salátákhoz, tésztákhoz, gyümölcsös ételekhez.
Levendula – Édes, fűszeres íze egyaránt illik a sós és édes ételekhez.
Citromfű – Fehér színű virágai citromos ízűek, teákhoz, desszertekhez használjuk.
Menta – Ma már több változata is létezik, illatuk, ízük, intenzitásuk is ennek függvénye.
Sarkantyúka – Az egyik legkedveltebb ehető virág, ragyogóan színezettek, édes, fűszeres ízűek, jól illik salátákhoz, körethez.
Oreganó – Virágainak íze leveleihez hasonló, annak enyhébb változata. Antibakteriális hatása közismert.
Torma – Virágai borsos ízvilágúak.
Rózsa – Minden rózsaszirom ehető, a sötétebb színűek intenzívebb ízűek. Tökéletesek az italokhoz, desszertekhez, valamint különböző dzsemekhez.
Rozmaring – Íze a növény leveleinek enyhe változata.
Zsálya – Levélhez hasonló ízvilág.
Kakukkfű – Karakteres ízvilága miatt csak óvatosan használjuk, apró virágaival viszont kedvesen, diszkréten díszíthetünk.
Sütőtök – Nincs jellegzetes íze, de virága különleges dekorációja lehet egy-egy kompozíciónak.
Napraforgó – Igen sokoldalú növény. Szirmai ehetők, íze az articsókához hasonlít.
A virág nem csak arról szól, hogy csupán dísz legyen – lehet csábító is finom is egyszerre. Ha kedvet kaptál hozzá láss neki a kóstolásnak, vagy lepd meg szeretteidet egy különleges salátával. Szeretettel, léleköleléssel:
Asajah
spirituális tanácsadó–lélekfejlesztő
tarot mester-jós, spiritiszta-orákulum
energiagyógyász
angyal- és gyászterapeuta
önismereti és párkapcsolati tanácsadó
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu