Hagyományaink
Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése, például báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, s a tésztákat friss gyümölccsel – eperrel, cseresznyével – töltötték meg.
Eredeti palócleves
Hozzávalók:
-1 kg birka- vagy báránylapocka (kicsontozva kb. 50 dkg)
-1 nagyobb vöröshagyma, 3 evőkanál olaj,
-1 csapott evőkanál pirospaprika,
-só ízlés szerint
-fél mokkás-kanálnyi őrölt köménymag,
-2 gerezd fokhagyma,
-1 kiskanál cseresznyepaprika krém,
-1 babérlevél,
-4 közepes burgonya,
-30 dkg zöldbab,
-2 dl tejföl,
-1 kiskanál liszt,
-fél citrom leve.
Elkészítése: A húst kicsontozzuk, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát fölaprítjuk, és a bográcsban az olajon kevergetve megdinszteljük.
A húst hozzáadjuk, és fehéredésig sütjük, majd megszórjuk pirospaprikával, egy kevés vízzel azonnal felöntjük, megsózzuk. Őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, paprikakrémmel, babérlevéllel fűszerezzük.
Lefedve kis lángon puhára pároljuk. Ha zsírjára sül, a levét mindig kevés vízzel pótoljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, a zöldbabbal együtt a húshoz adjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk, azután puhára főzzük.
Amikor megfőtt, utána ízesítjük, a tejföllel simára kevert liszttel sűrítjük, 1-2 percig még forraljuk. Végül a citrom levével savanykásra ízesítjük.
Igazán remek menü – akár a bográcsosként is elkészíthető – jó étvágyat hozzá!
Szeretettel, léleköleléssel:
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu