Farsangban
A farsangi időszak ez évben január 6 és március 1 között van. Ezen időszak legkedveltebb sütije mi más, mint ama bizonyos farsangi fánk.
Farsangi fánk – hozzávalók kb. 30 darabhoz:
-50 dkg liszt
-2 dl tej
-6 dkg vaj
-5 tojássárga
-5 dkg porcukor
-4 dkg élesztőcsipet
-kevéske só
Elkészítése: A tejet langyosítsd meg, de arra vigyázz, hogy ne legyen meleg. Keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jócskán megemelkedik. A lisztet szitáld át, hogy a tészta még lágyabb legyen. Rakd hozzá az olvasztott vajat, a megkelt élesztőt, a tojássárgát és a sót. Jól dagaszd meg. Konyhai robotgéppel könnyebb dolgod lesz, és gyorsabban is végzel. A tészta akkor jó, ha hólyagos, és elválik az edény falától.
Takard le, majd keleszd meleg helyen 45-50 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy a tészta rendesen megkeljen, különben nem lesz szalagos a fánk. Ha a duplájára emelkedik, lisztezett felületen nyújtsd ki egy centi vastagra, és szaggass belőle tetszőleges nagyságú köröket. Ha nincs kiszúród, egy nagyobb üvegpoharat is bevethetsz. Rakd a fánkokat lisztezett tálcára, és keleszd még 15 percig.
Ezután forrósíts olajat, helyezd bele a tésztát, és mindkét oldalát süsd meg. Ne legyen alatta túl nagy a láng, mert akkor belül nyers maradhat. Azzal is számolj, hogy a fánk sütés közben körülbelül a másfélszeresére nő. Tapasztalt háziasszonyok fedő alatt sütik a tésztát addig, amíg meg nem fordítják. Ez körülbelül három perc. Ha a fánk mindkét oldala aranybarna, szedd ki, és csepegtesd le papírtörlőn. Szórd meg a még meleg fánkot porcukorral.
Remek recept, akár vendégváró csemegének is szuper! Szeretettel, léleköleléssel:
angyal-és gyászterapeuta
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu