A Mángold
A mángold valójában a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Vitaminokban, ásványi anyagokban igen gazdag, és nagyon jó hatással van az egészségünkre. Található benne többek között: magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, K-vitamin, A-, a C- és az E-vitamin is.
Erős antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatással megelőzi a stressz okozta károsodásokat. Jótékony hatással van a vércukor- és koleszterinszintre, a daganatos betegségek elleni harcban is támogathatják a szervezetünket.
A kutatások szerint a mángold kivonata képes egy acetilkolineszteráz nevű enzim működésének blokkolására, ez pedig új terápiás lehetőségeket jelenthet bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson-kór kezelésében.
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot. A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Töltött mángold
10 db nagy mángoldlevél
10 dkg quinoa megfőzve
2 dkg friss gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
0,5 dl olívaolaj
1 citrom leve
10 dkg aszalt paradicsom beáztatva és apróra vágva
1 nagy csokor bazsalikom felaprítva
igény szerint egyéb friss zöldfűszerek
Elkészítése: A mángold szárát vágjuk fel 2 cm-es darabokra, és kevés olívaolajban a gyömbérrel, a fokhagymával pároljuk fedő alatt 10 percig! Miután a mángold szára megpárolódott, keverjük hozzá a megfőzött quinoát, a citromlevet, a felaprított paradicsomot, a bazsalikomot és a zöldfűszereket!
A mángold leveleit töltsük meg a töltelékkel, és kössük össze egy spárgával vagy – ha elég ügyesek vagyunk – egy hosszabb snidlinggel. Pici vajon forgassuk át, majd pároljuk fedő alatt 20 percig! A fűszeres tejföl remekül illik hozzá.
Jó étvágyat – hamarosan kipróbálom. Szeretettel, léleköleléssel: