A hónapos retek szezonja van.
C-vitamin tartama miatt tonizáló hatása van, segít megelőzni a fertőzéseket, a különböző szívbetegségeket, és szabályozza a koleszterinszintet is. Az egyik legjobb immun- és idegrendszer erősítő, de fontos szerepet játszhat a csontszövetek regenerálásban is. Segíti az emésztést, a máj, és az epehólyag egészségének fenntartását. Két olyan fontos antioxidánst tartalmaz, melyek lelassítják a már kialakult rákos sejtek növekedését, és megakadályozzák az újabbak létrejöttét.
Vízhajtó tulajdonsága miatt tisztítja a húgyutakat, és elősegíti a vesék egészségét. Tavaszi ételként is csodás – itt egy remek recept!
Sült retek mustáros-vajas szószban
Hozzávaló – négy adaghoz:
– 1 kg retek
– 2 ek olívaolaj
– 1 kk só és bors
A szószhoz:
– 2 ek vaj
– 1 ek mustár
– 2 ek snidling
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szárakat eltávolítjuk. A retket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Egy tálban olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.
A retket egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Forró sütőbe toljuk, nagyjából 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő vége felé a vajat felolvasztjuk, majd a mustárral kikeverjük. A kész retkeket átöntjük egy tálba, összeforgatjuk az öntettel, majd megszórjuk apróra darabolt snidlinggel. Azonnal tálaljuk.
Mindig is szerettem – szendviccsel, vajas kenyérrel, vagy csakúgy. Salátának is kitűnő főétkezéshez, lereszelve egy kis almaecettel megbolondítva. Szeretettel ajánlom – fogyaszd rendszeresen – ha szereted. Léleköleléssel:
Asajah
spirituális tanácsadó-ezoterikus tanító
tarot-elemző mesterjós
angyalos gyászterapeuta
energiagyógyász spiritiszta
önismereti és párkapcsolati coach
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu