Gazpacho, a spanyol klasszikus
A gazpacho híres spanyol (andalúziai), hidegen tálalt, paradicsom alapú zöldségleves. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében.
Hozzávaló – 4 adaghoz:
-6 darab paradicsom
-1 darab kígyóuborka
-2 darab kaliforniai paprika / kápia / tv. paprika
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
-1 ek fehérborecet / almaecet
-3 ek olívaolaj
-1 ízlés szerint só, bors
-egy marék zabszem tészta ízlés szerint
Elkészítés: Forraljunk egy lábosban vizet, amíg felforr, ejtsünk bemetszéseket keresztben a paradicsom alján. Dobjuk a forró vízbe a paradicsomokat fél percre, majd szedjük ki, tegyük át hideg vízbe, így már könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel.
Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét. Ha tálas robotgéped van, tegyél bele minden hozzávalót, és turmixold össze, már kész is a leves. Ha botmixered, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixold.
Hűtőben kibír pár napot, sőt, erősen ajánlott hagyni kicsit összeérni az ízeket. Adhatsz hozzá pirítóst, vagy krutont vagy ízlés szerint zabszem tésztát is.
Készítsd el, ha kedvet kaptál hozzá, remek estebéd lehet – kulináris élvezet. Szeretettel-léleköleléssel:
önismereti és párkapcsolati coach
Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
https://asajah.hu