Hat buddhista bölcsesség


Táplálkozz tudatosan
Legyél tudatában annak, hogy mit viszel be a testedbe, hálásan fogadd az ételt, ami a testedről gondoskodik. Gondolkozz mikor ételt vásárolsz, vizsgáld meg milyen anyagokat tartalmaz.
Kérdezd meg magadtól, hogy arra a táplálékra tényleg szükséged van? A tested jelzéseket küld folyamatosan, hogy mire van szüksége, és kis gyakorlással képes vagy ráhangolódni tested kommunikációjára.

Tarts szünetet, lélegezz, hallgass
Fontold meg jól a szavaidat, mielőtt beszélsz. Amikor úgy érzed kényszerítenek egy társaságban, hogy véleményt alkoss, vagy beszélj, tarts szünetet. A szavaid kárt, vagy szeretetet fognak eredményezni? Lélegezz tudatosan, mielőtt az otthonodba, munkahelyedre, vagy iskolába lépsz.
A tudatod légzéssel figyelmedet a jelenbe tudod hozni, így sokkal koncentráltabb, produktívabb, figyelmesebb és éberebb leszel a körülötted történő helyzetekben, történésekben. A stressz szinted is csökken, ha naponta több légző gyakorlatot is csinálsz.
Hallgass, amikor másokkal találkozol, és figyelj rájuk. Amikor valakire csendesen figyelünk, sokkal több együttérzésre, megértésre, tolerancia vagyunk képesek és a kapcsolat is mélyül a felek között.

Gyakorolj hálát
Vedd észre, hogy mid van. Tudatosan gyakorolni a hálát, belső béke tapasztalatához vezet. Ha a figyelmünket a hiányról a “van” állapotára helyezzük, sokkal értékesebbnek láthatjuk az életünket, és elindítjuk az energetikai folyamatát annak, hogy még több olyan dolog áramolhasson be az életünkbe, amiért hálásak lehetünk, hiszen erre helyeztük fókuszunkat, ennek adunk energiát, ebből kapunk még többet.
A hála gyakorlata nem az élet nehézségeinek tagadása. Legyél egyformán hálás minden kihívásért és lehetőségekért, amit az élet nyújt neked. Az a megértés, amit a hálából nyersz, megszabadít attól, hogy az életed eseményeit negatív vagy pozitív módon címkézd és megtanít elfogadásra. Egyszerűen megengeded, hogy minden pillanatban találkozz az élettel.

Érlelj könyörületességet és szerető kedvességet
Vedd észre, hol van szükség a segítségedre, és segíts önzetlenül, gyorsan, ahol csak tudsz. Egy helyzetben, mindig vizsgáld a másik nézőpontját, lásd a másik perspektíváit is, ne csak a tiedet. Őszinte érdeklődéssel figyeld mások reakcióit, ne csak felületesen. Ha nehezünkre esik másokat nyugodt szívvel hallgatni, másoknak segíteni, az intő jele lehet annak, hogy a saját szívünknek vannak kiáltásai. Ez esetben legyünk sokkal figyelmesebbek, kedvesebbek, szeretőbbek önmagunkkal szemben is.

Fedezd fel a bölcsességedet
Foglalkozz többet a “nem tudom” elméddel, ami azt jelenti, nagyon is kíváncsi és nyitott arra, hogy többet tudjon. A tapasztalataink nem végső következtetései az életünknek, de bölcsességünk forrása lehet. Bölcsességgel sokkal kreatívabban, és rugalmasabban oldjuk meg az elénk gördülő akadályokat. Legyél nyitott minden pillanatban a saját intuíciódból érkező sugallatokra. Az elme szerteágazóan képes a figyelmét a múltra, a jelenre, a jövőre, elvont elképzelésekre, különböző feladatmegoldásokra helyezni. Minden gondolatnak lehet haszna, de sokkal hasznosabb, hogy ha gondolatainkba is több tudatosságot csempészünk. Fejleszd azt a képességedet, hogy éberségedet hangokra, testi érzésekre, gondolatokra, pillanatnyi érzelmekre irányítod. Ezzel a gyakorlattal fokozatosan megnyitod magadat, egy magasabban, tudatosabban létező énednek, ahonnan bölcs megértések, igazságok és megoldások érkezhetnek hozzád.

Fogadd el a változást
A múlandóság és a változás létünk tagadhatatlan igazságai. Ha ezt megértjük, és felhagyunk a változás ellen folytatott örökös harccal, az életünk felszabadul, és mi fellélegezhetünk, megértjük, hogy több kárt teremtünk az ellenállással, és végre megengedjük az életünknek, hogy csak legyen, áramoljon folyamatosan. Az, ami igazi, az a létező pillanat, ez az ajándék, de a közönséges elme lekorlátozza nagyszerűségét, és csak a múlt melléktermékeként, vagy egy előzmény okaként értelmezi, nem a folyamatosan és egyetlen létező valóságként. Vegyük észre az igazságot. – Matthieu Ricard,