Saláta rajongóknak!

Sonkás-tojásos tavaszi saláta

Hozzávalók 4 személyre:
– 4 tojás
– só, bors
– 1/2 fej római vagy jégsaláta
– 100 g rukola
– 1 csokor újhagyma
– 2 csokor retek
– 1 kisebb hegyes, piros húsú paprika
– 200 g főtt sonka
– 1 szál petrezselyem
– 100 g tejszínes krémsajt
– 400 g natúr joghurt vagy kefir
– 1 kk. csípős mustár
– 2 gerezd fokhagyma


Elkészítése: A  tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, végül meghámozzuk.
A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk/konyharuhával szárazra lapogatjuk. A rukolát ugyancsak megmossuk, kicentrifugázzuk. Az újhagymát, a retket és a paprikát megtisztítjuk (a ropogós-friss retekleveleket megmossuk, vastag szárukat kitörjük, felhasználjuk a salátához). A hagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) és a paprikát kissé rézsútosan felkarikázzuk, a retket legyaluljuk. A sonkát vékony csíkokra, a tojásokat karcsú gerezdekre szeljük.
Néhány szép saláta- és reteklevéllel kibélelünk egy nem túl mély, nagyobb tálat, a többit vékony csíkokra vágjuk, és a rukolával együtt a tál aljára terítjük. Kisebb kupacokban tetejükre halmozzuk a retket, sonkát, újhagymát és paprikát, szegélyükre rendezzük a tojásgerezdeket, végül petrezselyemlevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Az öntethez a krémsajtot, a joghurtot/kefirt és a mustárt simára keverjük az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. Szemrevaló tálkába szedjük, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát.
Előételként, vendégváróként, könnyű vacsoraként is kínálhatjuk. Nekem kedvenc! Szeretettel ajánlom, léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó-lélekfejlesztő
tarot mester-jós – spiritiszta-orákulum
energiagyógyász
angyal-és gyászterapeuta
önismereti- és párkapcsolati tanácsadó

Internetes weboldalam, nyilvános a világhálón:
http://asajah.hu/