Sokoldalú gyógynövényünk

Az orgona

Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt, vagy szörpöt is készíthetünk.

Orgonaszörp
Ehhez a recepthez érdemes a legsötétebb árnyalatú lila virágot választani, mert úgy lesz csak igazán különleges a szörp.

Hozzávalók:
-1 liternyi orgonavirágzat
-75 dkg cukor vagy méz
-2-3 citrom leve vagy 1,5 kávéskanál citromsav
-néhány citromkarika
-2 liter víz
-csipetnyi nátrium-benzoát

Elkészítés: Kb. fél kiló cukrot tegyük egy fazékba, és közepes hőfokon folyamatosan kevergetve karamellizáljuk, amíg szép aranysárga színt kap. (Vigyázzunk, nehogy megégessük, és véletlenül se nyúljunk a cukorhoz, mert hihetetlenül forró.)
Öntsük fel a vízzel az olvasztott cukrot, majd adjuk hozzá a maradék cukrot is, és hagyjuk kicsit hűlni. (A felöntést óvatosan végezzük, mert forró gőz csap fel a tűzforró cukorról.)
Közben a virágokat fosszuk le a virágszárról, csak a kis lila virágokra lesz szükségünk, a zöld szárrészeket dobjuk el.
Adjuk a cukros vízhez a lefosztott virágokat és a citromlevet, citromkarikákat, keverjük jól át, majd tegyük hűvös helyre.
2-3 napig állni hagyjuk, naponta többször megkevergetjük. A harmadik napon leszűrjük, pici tartósítót adunk hozzá, és hűtőszekrényben tároljuk. Ha télire vagy későbbi felhasználásra is szeretnék eltenni a szörpből, felforraljuk, még forrón üvegekbe töltjük, pici tartósítót szórunk rá, lekötjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Forrás:Zöld újság
Szuper recept, szeretettel ajánlom, léleköleléssel:

Asajah
spirituális tanácsadó–life coach (lélekfejlesztő)
tarot mester-jós
energiagyógyász – önismereti tanácsadó
angyal- és gyászterapeuta
léleklátó médium – spiritiszta-orákulum

Internetes weboldalam nyilvános a világhálón:
http://asajah.hu