SZERETETNYELV


Könnyen megtörténhet, hogy ha nem tudom, mi a másik szeretetnyelve, akkor azt hihetem, hogy nem is szeret. Sokféle  módon fejezzük ki a másiknak a szeretetünket!

chapike


1. Szavak – ezekkel is kifejezhetjük a szeretetünket, és nemcsak úgy, hogy kimondjuk: „szeretlek”, hanem úgy is, hogy biztatjuk, bátorítjuk, drukkolunk neki, érdeklődünk felőle, dicsérjük.

2. Minőségi idő – amikor olyan programokat szervezünk, amelyekben a mind a ketten jól érezzük magunkat.

3. Ajándék – annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra, és teljesen lényegtelen, hogy pénzben értékes-e, amit adunk neki, a gesztus számít.

4. Szívesség, figyelmesség- idetartozik a gondoskodás is, bár arra jöttem rá, hogy olykor nem is szeretetből gondoskodunk a másikról, hanem valami beégett görcsös kötelességtudatból, ami akár jöhet a sérült gyermeki énünkből is, akiről egykor nem gondoskodtak, s még mindig ezen keresztül gyógyítja, sajnálja magát (mindeközben az is lehet, hogy ezzel valójában nemhogy magán, de a másikon se segít).

5. Testi érintés – akit szeretek, azt simogatom, ölelgetem, babusgatom, puszilgatom. És mindezt én még kiegészíteném új szeretetnyelvekkel.

6. Minőségi csend- az intimitás csendje.  Nincs benne annak a kényszere, hogy valamit mondani kéne, hanem ez telített csend.  Ezt a minőségi csendet csak azzal élheti meg az ember, akit szeret.

7. A másiknak való alkotás, teremtés. Végül is, ezt beleszámíthatnánk az ajándék (a harmadik szeretetnyelv) kategóriájába, de én szándékosan veszem külön, mert számomra ez az ajándékozás netovábbja.

8. A különféle tervek megteremtéséhez való hozzásegítés. Mondhatnám, hogy „szívesség, figyelmesség,” de ez nem az.

9. Energiaküldés. Én nem szívességből vagy ajándékozási vágyból küldök nap mind nap energiát a szeretetteimnek, hanem segíteni vágyásból.

10. A másik elfogadó, megértő, meghallgatása. Ez nagyon alapvető szeretet megnyilvánulás.
– Gary Chapman –