A tudat és a tudatalatti kapcsolata


“A tudatosság az egyetlen valóság, nem képletesen, hanem ténylegesen. Ez a valóság egy olyan folyóhoz hasonlítható, amely két részre oszlik, a tudatra és a tudatalattira. A tudatosság törvényének bölcs működtetéséhez meg kell értenünk a tudat és a tudatalatti kapcsolatát.
A tudat személyes és szelektív, addig a tudatalatti személy- telen és nem-szelektív. A tudat az okozatok és eredmények birodalma, míg a tudatalatti a kiváltó okoké. Ez a két aspektus a tudatosság női és férfi része. A tudat a férfi, a tudatalatti pedig a nő.
A tudatos elme gondolatokat, elképzeléseket hoz létre, melyeket aztán belevés a tudatalattiba; a tudatalatti pedig formát ad nekik, és kifejezi őket.
E törvény által – először megfogalmazunk egy gondolatot, amit aztán elültetünk a tudatalattiban – minden a tudatosságból fejlődik ki; és ezen sorrendiség nélkül semmi sem létezne, ami létezik.
A tudat lenyomatot hagy a tudatalattiban, és a tudatalatti kifejezi mindazt, amit beleültettek.
A tudatalatti nem hoz létre gondolatokat, hanem igaznak fogadja el a tudatos elme által igaznak érzetteket, és automatikusan tárgyiasítja azokat.
Ezért az ember a képzelőereje, az érzései, és azáltal, hogy szabadon megválaszthatja mely gondolatokkal foglalkozik, hatalommal rendelkezik a teremtés fölött. A tudatalatti irányítása a gondolatok és az érzések irányításán keresztül valósul meg.” – Neville Goddard