Fűben, fában

VITAMIN ABC


A ( retinol)
Zsírban oldódó
Javítja a látást, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, erősíti a csontokat, a hajat, a bőrt, a fogínyt.
Máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, paraj, petrezselyem, sárgarépa, barack.

B1 (tiamin)
Vízben oldódó
Kedvező hatása van az idegrendszerre, a szellemi teljesítményre
Máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, sertéshús, hüvelyesek.

B2 (riboflavin)
Vízben oldódó
Erősíti a bőrt, a hajat és a körmöket, jó hatással van a növekedésre, javítja a látást.
Tej, máj, tojás, hüvelyesek, élesztő, olajos magvak.

B3 (niacin, nikotinsav)
Vízben oldódó
Elengedhetetlen a hormonok képződéséhez, erősíti az idegrendszert, az emésztőrendszert, elősegíti az anyagcserét, a méregtelenítést.
Máj, sovány hús, szárnyas, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya.

B5 (pantoténsav)
Vízben oldódó
Serkenti az agyműködést és a hormontermelést, segíti a fáradékonyság, a stressz, a szorongás leküzdését
Mindenféle hús és növényi táplálék, különösen a máj, hentesáru, tojássárgája, aszalt és kemény héjú gyümölcsök.

B6 (piridoxin)
Vízben oldódó
Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és vörösvértestek képződéséhez, segít megakadályozni az idegi-és bőrbetegségek kialakulását.
Máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó uborka, kisebb mértékben tej, tojás.

B9 (folsav)
Vízben oldódó
Terhesség ideje alatt nélkülözhetetlen, fontos szerepe van a sejtalakulásban, a sejtek anyacseréjében, csökkenti a szívinfarktus és egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Leveles zöldségek (pl. paraj), máj, földimogyoró.

B12 (kobalamin)
Vízben oldódód
Megelőzi a vérszegénységet, elősegíti a gyermekek növekedését, növeli a szervezet energiáját, a koncentráló-és emlékezőképességet.
Kizárólag állati eredetű élelmiszerek.

B13 (orotsav)
Támogatja a májműködést, hozzájárul a sclerosis multiplex kezeléséhez.
Gyökérzöldségek, tejsavó

BT (karnitin)
A szervezetünkben bioszintézis során keletkezik, növeli a fizikai teljesítményt, csökkenti a testzsír mennyiségét, segíti a szívműködést, a méreganyagok távozását, a vércukor optimális szinten tartását.
Leginkább a vörös húsokban, de a fehér húsokban és a zöldségfélékben is.

C (aszkorbinsav)
Vízben oldódó
Erősíti az immunrendszert, hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez, leküzdéséhez, szerepe van a koleszterinszint csökkentésében, a csontritkulás megelőzéséhez, a bőr és a haj egészségéhez.
Növényi olajok, dió mandula, avokádó, tengeri halak.

D (kalciferol)
Zsírban oldódó
Hozzájárul a kötőhártya-gyulladás kezeléséhez, a csontok erősítéséhez.
Hal, máj, halmájolajok, tojás.

E (tokoferol)
Zsírban oldódó
Fokozza az ellenálló képességet, csökkenti a fáradságot, hozzájárul a sebek gyógyulásához.
Gabonamagvak csírái, növényi olajok.

F (zsírsavak)
Zsírban oldódó
Megakadályozza a koleszterin lerakódását, hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, a bőr és a haj egészségéhez,
Növényi olajok, dió, mandula, avokádó, tengeri halak.

H (biotin)
Vízben oldódó
Hozzájárulhat a bőr és a haj egészségének megőrzéséhez, a vércukorszint csökkentéséhez, az izomfájdalmak, az ekcéma, a bőrgyulladás enyhítéséhez
Tojássárgája, máj, vese, dió, mogyoró, mandula, tej, karfiol, hántolatlan rizs, spenót

K (menadion)
Zsírban oldódó
Fontos szerepe van a véralvadásban, a csontok, a szív- és érrendszer erősödésében.
Brokkoli, paraj, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj.
Forrás: A természet kincsestára