Ha van cél, vezet oda út is!


A változás titka, hogy az energiádat nem arra fókuszálod, hogy harcolsz a régivel, hanem arra, hogy építed az újat.

Az emberek többsége manapság  problémacentrikus, nem célorientált. Panaszkodnak, újra meg újra csak arról beszélnek, hogy a körülmények mennyire nem jók, hogyan nem fogják elérni a céljukat, hogyan nem lesznek sikeresek …

Nem az számít honnan indulsz, hanem az, hogy  milyen döntéseket hozol arról, hogy  hová akarsz végül eljutni.

 

Motiváló

A nehéz helyzetek kezelésének  egyetlen hatékony megoldása a cselekvés,  a célorientált viselkedés. Ne a problémákra irányítsd a figyelmedet, hanem a célra, amit el szeretnél élni. Fogalmazd meg magadban, hogy mit szeretnék elérni,és hogyan akarod a dolgokat megváltoztatni.

Az élet minden területén érvényes, egyébként a célorientált megközelítés akár  párkeresésről, munkakeresésről, anyagi, vagy egészségügyi problémákról van szó.

Ha pontosan tudjuk, és megfogalmazzuk magunknak mit szeretnénk, akkor sokkal egyszerűbben meg fogjuk tudni oldani a problémáinkat, mert minden feladatnak van egy megoldása is.

Ha valaki a figyelmét a problémás helyzetről a vágyott cél elérésére fordítja, a gondok nagyon nagy része jelentéktelenné  válik, szinte magától megoldódik. Kizárólag azzal kell foglalkozni, hogy mi segít a céljaink elérésében!

Próbáljuk meg az akadályokban és korlátokban is a lehetőségeket megkeresni! Azokat a lehetőségeket, amelyek közelebb visznek a célunkhoz!

Nyolc lépésben a megvalósításhoz

  • A problémák boncolgatása helyett mindig a vágyott célt tartsuk szem előtt! Tehát fogalmazzuk meg tisztán, világosan mit is szeretnénk elérni.
  •  Ha a  körülmények  megváltoznak, akkor az új környezet adottságait figyelembe véve próbáljuk meg továbbra is a célunkat szem előtt tartani, és az új környezetben keressük  meg a lehetőségeket, amelyek közelebb vihetnek  a célunkhoz.
  •  Ha olyan akadályba ütközünk, amelyik útjába áll a célunknak, akkor pihenjünk meg,  vizsgáljuk meg meddig tudunk egy helyben állni. Ha olyan akadályba ütközünk, amely  visszafordít a célunk eléréséhez vezető úton, akkor merjünk visszafordulni bátran egy darabig. Sosem lehet tudni, mi történik, ha már úton vagyunk. Aki elindult azt várják már…
  • Célunkhoz az út sosem egyenes, ne féljünk a kitérőktől, sem attól, hogy nem nyílegyenesen közelítünk. Haladjunk, ne veszítsük el a lendületünket,  bátran csak előre…minden lépés számít.
  • Figyeljünk az apró örömteli dolgokra, amelyek az utunkba akadnak. Élvezzük az utat, és vegyük észre és értékeljük az élet csodáit! Ha mindenben a jót keressük, és arra összpontosítunk, a célunkat is előbb elérjük. Vegyük számba  miben értünk el sikert, és  ünnepeljük is meg! Az élet szép!
  •  Bízzunk, higgyünk  magunkban! Értékeljük erősségeinket, azt hogy miben vagyunk jók! Ha szeretjük önmagunkat,  kellő önbizalommal  pozitív énképpel rendelkezünk, a környezetünk is jobban szeret és elfogad  minket.
  •  Bízzunk, higgyünk  másokban is!  Bízzunk a sikerben! A nehézségeket jobban el  tudjuk viselni,  ha egymást biztatjuk, segítjük, ha nem csak magunkra, hanem másokra is figyelünk.
  •  Az egymásba vetett hit és bizalom megtérül. Adjunk bizalmat és hitet egymásnak, mert ezt többszörösen visszakapjuk majd.