Semmi sem kötelező!

Sokszor hallom az önismereti útra lépő vendégeimtől, hogy “Fejlődnöm KELL!”, “Ezen dolgoznom KELL!”, stb. Nagyon jó dolog persze, ha felismersz egy-egy diszfunkcionális vagy fejleszthető területet az életedben, de ha túlzottan erős elvárásokat fogalmazol meg ezen a téren, ráadásul határidőkkel, hogy “eddigre el kell jutnom A állapotból B állapotba”, akkor néha csak fölösleges stresszt teremtesz, mert végül is semmi nem kötelező, és senki nem várja el tőled az “eredményeket” a spirituális fejlődésedben, még Isten sem.
Minden, amit megtehetsz az életedben, az lehetőség, és ha kihasználod a lehetőséget, akkor az, amit elérsz, ajándék, aminek örülhetsz, és hálát adhatsz érte. Így a hiányállapot helyett a bőség állapotát tapasztalhatod meg, és azt érezheted, hogy az életed sikeres és beteljesült volt, bármelyik pillanatában is “szállsz ki” belőle.
Ezért, ha döntést hozol, hogy valamelyik területen fejleszteni akarod magadat, tekints sikernek minden eredményt és haladást, amit elérsz, és ne azon feszengj, hogy hol kellene “már” tartanod. Ezek a “kötelező körök” a társadalmi elvárások szintjén is megjelennek (házasság, gyerek, karrier, ház, vagyon ekkorra meg ekkorra), de ezen se stresszeld magadat és ne tartsd kötelezőnek, vagy ne tekintsd sikertelennek az életedet, ha valamelyik nem teljesül.

Éld az életedet úgy, ahogy te szeretnéd, és azokba a területek e fektess munkát, amelyek neked fontosak! – Gauranga Das