Tanuld meg szeretni magad!

Sok emberben kell csalódnod, amíg végül megtanulsz bízni magadban. Sokszor kell megbékélned azzal, hogy nem értékelnek eléggé, hogy megtanuld értékelni önmagad.
Sok veszteséget kell elszenvedned, amíg megérted, hogy mennyire kevesen képesek úgy szeretni, ahogy megérdemled, de ez fog megtanítani úgy szeretni önmagad, ahogy vagy.
Sok könny és áldozat árán kell megértened, hogy adni nem azt jelenti, hogy ugyanazt kapod vissza – néha egyáltalán nem kapsz, és nem is várhatsz semmit. És ez lesz életed legfontosabb leckéje. Mert ebből megtanulod, hogy amit másoktól vársz, azt magadnak is megadhatod.
És amikor megtanultad szeretni magad, nem akarsz már megfelelni másoknak a szeretetért. Amikor megtanultad értékelni magad, nem versengesz többé mások kegyeiért. És amikor megtanultál bízni magadban, nincs többé szükséged mások megerősítésére, hogy tudd, mikor cselekszel helyesen.
Ez nem azt jelenti, hogy nem adsz többé és nem fogadsz el. Ez azt jelenti, hogy többé már nem attól függ, hogy mit adsz, hogy mit kapsz cserébe. Nem attól, hogy ki, mit érdemel, hanem attól, hogy te mit érdemelsz.
Mert az életedet többé már nem mások értékrendje határozza meg, hanem a sajátod. És ennek az is része, hogy elfogadtad, hogy nem szerethet mindenki, de tudod, hogy mindig lesz egy valaki, aki feltétel nélkül fog szeretni téged: Te magad. – Bölcsességek tengere