A belső kör

A te tudatod kifelé irányul – ez tény, ez nem hit kérdése. Amikor egy tárgyat nézel, tudatod a tárgy felé áramlik. Mondjuk, engem nézel. Ekkor megfeledkezel önmagadról, figyelmed énrám összpontosul. Energiád felém áramlik, tekinteted rám szegeződik. Ez extroverzió, kifelé fordulás. Gyönyörködve nézel egy virágot, figyelmed a virágra összpontosul. Megfeledkezel önmagadról, figyelmedet leköti a virág szépsége. Ezt ismerjük – hiszen minden pillanatban ez történik. Egy csinos nő megy el melletted, és az energiád egyszerre a nyomába ered. Ismerjük a fénynek ezt a kifelé áradását. De ez csak a történet fele. Valahányszor a fény kiárad, te a háttérbe szorulsz, megfeledkezel önmagadról. A fénynek vissza kell áradnia, hogy egyszerre, egyidejűleg lehess alany és tárgy – hogy láthasd önmagad. Ebből nő ki az önismeret.
Mi hozzászoktunk ahhoz, hogy csak így félig-meddig élünk – félig elevenen, félig holtan. Ez a helyzet. A fény apránként kisugárzik, és sohasem tér vissza. Egyre üresebb leszel, mind jobban kiégsz. Egy fekete lyukká válsz. A taoista tapasztalat szerint ez az energia, melyet kifelé áramoltatsz, mindinkább kikristályosodhat, és nem megy veszendőbe, ha elsajátítod visszafordításának titkos tudományát. Ez lehetséges; ebből áll az összes koncentrációs technika tudománya.

Próbálj ki egy kis kísérletet: Állj a tükör elé a fürdőszobában, és először nézd magad a tükörben: te nézel és figyelmed tárgya a tükörképed. Azután változtass a helyzeten, az egész folyamatot fordítsd meg. Kezdd azt érezni, hogy te vagy a tükörkép és a tükörkép néz téged. A helyzet hirtelen megváltozik; roppant energia kezd áramolni feléd. Először talán félelmetes lesz, mert még sosem csináltad, nem tudtad, hogy ilyesmi létezik; őrültségnek tűnik az egész. Talán megborzongsz, egész tested remegni kezd, vagy kicsúszik a talaj a lábad alól, mert eleddig minden támpontodat a kifelé fordulás jelentette. A befelé fordulást fokról fokra lehet elérni. De a kör bezárul. Ha mindezt néhány napig csinálod, meg fogsz lepődni, mennyivel élénkebbnek érzed magad egész nap. Elég néhány percet a tükör előtt állva töltened és hagynod, hogy az energia visszaáramoljon hozzád, hogy a kör bezárulhasson – és amikor a kör bezárult, mélységes csönd támad. A csonka kör nyugtalanságot eredményez, a teljes kör pedig nyugalmat. A középpontba juttat, és amikor a középpontban vagy, összeszedett vagy, akkor van erőd. Az erő a tiéd. – Osho:Tükör meditáció

Szeretettel ajánlom Nektek, Osho Dinamíc meditációját – igazán inspiráló, eredeti zengése mindenkit felráz: